abn
Een gebouw in de verte. Foto: WindwalkerNld via Compfight cc

Alles is vanaf nu ‘Tijdelijk Vast’ bij de ABN

De top van ABN Amro heeft zichzelf ongeveer € 100.000 loonsverhoging gegeven omdat de bonussen aan banden zijn gelegd. Dit heeft de top een ‘tijdelijk vaste’ beloning genoemd. 

Door: D.N. Herfscht; 23-3-2015, 12.59 uur

Banken zijn bij uitstek werkgevers die louter nette en slimme mensen in dienst nemen. Dat is wel nodig want banken hebben een belangrijke functie in de samenleving. Ze zorgen dat ons geld veilig in een app zit, en dat al het geld dat ze wordt toevertrouwd op een goede en degelijke manier beheerd wordt.

Want de banken weten: de mensen geven geen geld aan mensen die hun grijpgrage handjes niet uit de kas kunnen houden. De bankier moet daarom altijd zijn goede naam hoog houden, een figuur van autoriteit en degelijkheid zijn, die zich louter bekommert om de veiligheid van het geld dat hij beheert.

Het bestuur van de bank snapt niet waarom mensen die term niet snappen

Hij krijgt natuurlijk goed betaald, dat verdient hij met zo’n grote verantwoordelijkheid. Maar als hij meer wil dan moet hij voorzichtig opereren. Een bonus licht wat gevoelig en mag zelfs niet, dus hebben de bankiers zichzelf heel slim een ‘tijdelijk vaste’ loonsverhoging gegeven. Het bestuur van de bank snapt werkelijk niet waarom de Kamerleden die term niet snappen: ze hadden het volgens hun niet concreter vaag kunnen maken.

Alles is vanaf nu ‘Tijdelijk Vast’ bij de ABN hebben ze me uitgelegd

Minister Dijsselbloem zal straks aan de simpele zielen in de Tweede Kamer uitleggen dat “Tijdelijk Vast” de nieuwe slogan is van ABN, die tevens het opgefriste beleid van de bank samenvat. ‘Alles is vanaf nu Tijdelijk Vast bij de ABN hebben ze me uitgelegd.’ Aldus Dijsselbloem straks. ‘De contracten van de raad van bestuur zelf, het huurcontract met het megalomane hoofdkantoor. De werknemers zullen ook gedwongen worden tijdelijk vast zittende kleren te dragen. Ieder moment kunnen ze van hun lijf vallen. En het geld van de klanten zal tijdelijk vaststaan. Ik citeer: “Dat betekent dat het op de rekening van de klant staat totdat we het er afhalen en in onze eigen zak stoppen.”

De Kamerleden gaan tevreden opgehelderd naar huis en krijgen de pakkende slogan niet meer uit hun hoofd. Zo slim bedacht.

Over D.N. Herfscht

D.N. Herfscht
Elke redactie heeft zijn schitterende briljant die raadselachtig fonkelt, ondoorzichtig schijnt, en prikt als je hem te hard vastpakt. Herfscht. Zelfs als hij een kopje koffie haalt hangt er suspense om hem heen. Behalve als hij dronken is, dan gaan alle registers open en snapt iedereen ineens waarom hij nooit wat zegt.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …