wiebes
Wiebes in gesprek met een collega. Foto: EU Council Eurozone via Compfight cc

“Alles over de schutting!”

De Regering is akkoord over belastingverlaging. Er ging een zucht van ontroering door het land toen het nieuws tot de mensen doordrong. In het benauwde zaaltje waar staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes het nieuws meedeelde ontstond zelfs een juichstemming.

Reportage – de redactie

De aanwezigen zongen: “VVD, VVD, iedereen geven ze zomaar dus wat mee!” Het zinnetje klopte ritmisch niet helemaal waardoor het liedje langzaam doofde.

“Alles over de schutting!”

De VVD heeft aangegeven dat ze veel pijnlijke maatregelen heeft moeten nemen om deze belastingverlaging mogelijk te maken. Staatssecretaris Wiebes: ‘We hebben de zorg en de bijbehorende kosten grotendeels over de schutting in het karige tuintje van de gemeenten moeten kieperen. Dat is gelukt hoor, we hebben gewoon tegen de PvdA gezegd: “laten we het doen!” En ze waren om. Zo werkt het lekker samen.’

Goed uit de bus komen

‘Vervolgens hebben we er alles aan moeten doen om het volk niet te laten beseffen dat we ze eigenlijk zwaar duperen. Want de gemeenten zullen door het overhevelen van de zorg enorme belastingverhogingen moeten doorvoeren.

Het volk mag niet weten dat wij dat hebben gedaan.’ Aldus Wiebes. ‘De hele operatie is bedoeld om ons met deze lastenverlichting in goed daglicht te zetten, dan moeten die verhogingen van de gemeentebelastingen natuurlijk geen roet in het eten gooien.

Het is allemaal wat omslachtig maar goed, we zijn een frisse ambitieuze club.’ De heer Wiebes rolde vervolgens quasi-verveeld met zijn ogen op de vraag of het gelukt was om het volk een rad voor ogen te draaien, maar wilde alleen zeggen dat zijn oogrollen nogal vrouwelijk overkomt.

Rutte in zijn nopjes

‘De schuld van alle problemen met de transitie van de zorgtaken hebben we daarbij geprobeerd aan de PvdA te geven’, mengde premier Rutte zich in het gesprek. ‘We wilden zelf niet aangezien worden voor de aanstichter van al het leed dat we daarmee veroorzaken’, zei premier Rutte. ‘Logische toch?’

‘Het is sowieso van groot belang dat we de PvdA alle mogelijke schuld op de één of andere manier in de schoenen schuiven, maar nu helemaal. En het is ook nog gelukt ook haha! Heb je de laatste peilingen van de PvdA gezien haha! Wat een schok!’ De heer Rutte liep lachend weg en schudde een schoonmaker de hand die daarvoor zijn bezem moest laten vallen.

Over De redactie

Avatar
De redactie van De Kritische Manchet bestaat uit een stoet types. Samen creëren ze een heksenketel. Soms wordt het iemand te veel en die zegt dan: “dit wordt me nu even te veel”. Er wordt elke avond gezopen onder het motto 'elkedamibo'. Daarbij gaat iemand tegen de vlakte.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …