beste boek 2016
Een klein vrouwtje op een boek leest een boek. Foto: verbeeldingskr8 Flickr via Compfight cc

Beste boeken van 2016

De redactie van De Kritische Manchet heeft, na een kort en, eerlijk gezegd, vrij achteloos en ongeïnteresseerd overleg, besloten dat onderstaande boeken de beste boeken van 2016 zijn.

Door de redactie; 2 januari 2017, lunchtijd

Mijn geile lijf – Mayo Wouwens
‘Mijn geile lijf’ gaat over de zelfacceptatie van Mayo Wouwens. Hij ligt op de bank, kijkt tv en eet kroket na kroket. Ondertussen ziet hij in de spiegel zijn lichaam, en is daar trots op: “niemand weet hoe een lichaam eruit hoort te zien, dus mijn lichaam is goed zoals het is” – met deze zin steekt Mayo de wereld een hart onder de riem. Extra pluspuntje: het vele masturberen en de beschreven gevoelens daarbij.

Het gekrenkte ochtendgloren – Annelize Rodenstaart
De pijn van hoofdpersoon Vivian Vredeveld grijpt je naar de keel. Op onnavolgbare wijze weet Rodenstaart haar alledaagse leventje neer te zetten tegen de donkere achtergrond van haar borrelende binnenste: “het kopje koffie trilde in haar hand terwijl ze het richting haar gedrongen, zweterige Lex bewoog. Hij zei: ‘dank je Vief’, met die hoge krakerige stem. Vivian kneep haar ogen dicht.”

Hoe je supergelukkig wordt – John McFlu
Eén van de grootste hypes van 2016 was ‘Hoe je supergelukkig wordt’ van de Amerikaan John McFlu. De ondertitel had kunnen zijn “niet klagen”. Want ons denken bepaalt ons geluk, zo stelt McFlu, en klagen is de grootste oorzaak van ongeluk. Wij op de redactie vinden het vooral intrigerend dat deze boodschap in Nederland aanslaat: is het niet juist onze voortdurende nationale klaagzang die ons zo gelukkig maakt?

Mijn poging – Peter Zwartschaap en Dave Maneschijn
De driewieler-renner Peter Zwartschaap wil nog één keer de aandacht, en dat probeert hij te krijgen met zijn boek Mijn poging, dat hij heeft laten schrijven door Dave Maneschijn. Het boek staat boordevol drugsgebruik, schokkende gebeurtenissen en seksuele geheimen. Zo hebben we van horen zeggen (om het nou te gaan lezen is ook weer zo wat).

Razende Rolanda – Linda Bus
Razende Rolanda is zo’n boek dat je niet meer kan neerleggen nadat je de kaft hebt gezien, de titel is al spannend. Je slaat het open, begint te lezen en de spanning stijgt vanaf de eerste letters, en stijgt, en stijgt, en stijgt, tot het bijna niet meer te houden is en je begint te gillen van frustratie en angst. Linda Bus schrijft elk jaar weer zo’n boek, en elk jaar is het boek weer net iets spannender (spannend ook of dat volgend jaar weer zo is).

Over De redactie

Avatar
De redactie van De Kritische Manchet bestaat uit een stoet types. Samen creëren ze een heksenketel. Soms wordt het iemand te veel en die zegt dan: “dit wordt me nu even te veel”. Er wordt elke avond gezopen onder het motto 'elkedamibo'. Daarbij gaat iemand tegen de vlakte.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …