tv
Een verouderd tv-toestel dat buiten is gezet. Foto: Lee Edwin Coursey Flickr via Compfight cc

Betoverd door de Grote Meneer Kaktus Show

Voor het eerst sinds de programma’s ‘Daten met geslachtsdelen’ en ‘Laat me toch even zingen alsjeblieft’, baal ik dat ik geen tv meer heb: ik kan ‘Doen ze ‘t of doen ze ‘t niet’ niet kijken.

Column door Marcel P. Ludt

Peter Jan Rens schittert (dat moet wel) in deze reality met zijn 40-nog-wat jaar jongere verloofde Virginia. Of moet ik meneer zeggen. Want meneer Rens is een grootheid, en dat wij nu zijn leven van dichtbij mogen zien, is een goddelijke zegen.

Ook al heb ik de show nooit gezien en kan ik hem nooit zien (omdat ik dus geen tv heb), ik ben verheugd over de serie omdat ik Peter Jan Rens een geweldig mens vind. Hij is gek, raar én anders. Meneer Rens vertoont voornamelijk sociaal minder wenselijk gedrag, en zegt politiek matig correcte dingen zoals “ach ze heeft gekookt toch dus dat is mooi”. Dat is prachtig. Zijn leven is daarbij een rommeltje: grote tv-ster geweest, succesvol schrijver, alles weer kwijt-raker, rare tweede leg-opa/vader. Tragiek. Echtheid.

Bovenal stal meneer Rens mijn hart toen ik als kind betoverd naar de Grote Meneer Kaktus Show keek. Wat een rare man, en die vreemde boksring. Vond ik het programma leuk? Of eng? En de personages? Waarom had Meneer Kaktus getekende wenkbrauwen boven zijn echte wenkbrauwen? En dan die Kweetniet, halfnaakt in het geel en de rode wangetjes, wat een tragisch figuur, wat was er mis met hem? En laten we Mevrouw Stemband niet vergeten, met haar omhooggeschoten pikzwarte ‘kapsel’…

“De derde ronde, de derde ronde…”

Dat RTL nu het leven laat zien van de hoofdrolspeler, in al diens tragiek en absurdisme, ben ik ze intens dankbaar voor want als ik een tv had gehad dan zou ik ernaar hebben gekeken. De directeur verdient een lintje voor het geven van een tiende kans aan een aan onhandig struikelende grootheid.

Over Marcel P. Ludt

Marcel P. Ludt
Marcel P. Ludt schrijft over ‘zijn kleine lullige leventje’, zoals hij het zelf noemt. Zijn grote liefde is tv kijken en recensies lezen op Bol. Zijn vrouw Gerda kijkt niet meer over zijn schouder mee. Hij was 25 jaar met haar getrouwd, maar zij heeft hem verlaten voor Harrold.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …