plasterk
Ronnie Plasterk kijkt door een camera. Foto: bogers Flickr via Compfight cc

De partij-irritatoren hebben de problemen al zo goed als opgelost

Lijsttrekker Lodewijk Asscher van de PvdA gaat een simpele tijd tegemoet. Hij hoeft niet te proberen de partij weer van de grond toe op te bouwen, want zijn eigen partijprominenten (vanaf nu ‘partij-irritatoren’ te noemen, dat dekt de lading beter) willen best even helpen.

Column door Jean-Luc Mieze

Zo wil Ronald Plasterk graag fuseren met GroenLinks en wil Rob Oudkerk de boel opheffen (of partijvoorzitter worden, één van de twee).

Ronald Plasterk (‘Ronnie’ voor intimi) houdt ervan snel te schakelen. Verlies? Constructief omzetten dat verlies – hop fuseren die uitgedroogde handel! Ook in moeilijke tijden kun je op Ronnie bouwen.

De andere partij-irritator Rob Oudkerk vond dus dat de tent gesloten moest worden. Hij wilde kennelijk niet worden beticht van ‘harder fietsen met tegenwind’, maar liever van ‘gooi die fiets maar weg want met deze wind heeft het geen zin’. Het slimme is: zonder partij ben je van alle problemen af.

Maar al vrij snel klonk kritiek uit de partij, men wilde niet opgeheven worden. Oudkerk reageerde dat hij eigenlijk bedoeld had dat hij partijvoorzitter zou moeten worden (‘nou dat lijkt me nog niet zo’n raar idee’ – zei hij zelf daarover).

Lodewijk Asscher zal, met zulk doordacht en wijs advies, niet bij zichzelf te rade hoeven gaan over hoe de partij er bovenop moet komen: die betweterige arrogantie van de partij kan het probleem niet zijn – de partij-irritatoren weten beter dan wie ook wat er nu moet gebeuren.

Over Jean-Luc Mieze

Jean-Luc Mieze
Jean-Luc Mieze is over veel zaken niet te spreken en mag daar graag over foeteren. Maar hij kan ook in diepe verwondering raken en op zondagmiddag in huilen uitbarsten bij een film over een labrador die het moet zien te rooien in een vijandige omgeving.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …