Rijksmuseum
Mensen die staan in het Rijksmuseum. Foto: Roderik van der Kamp via Compfight cc

De Rothschilds, wat een familie

Een vrolijke en bijzondere dag: de wereld is dan wel een rommeltje maar het is de politiek gelukt één front te vormen om de aankoop van twee nieuwe Rembrandts veilig te stellen. Samen met het Rijksmuseum schaft de overheid twee schilderijen van Rembrandt aan voor 160 miljoen euro.

Column Jan-Dirk Plautvodt

De bijzondere bankiersfamilie Rothschild liet een paar maanden geleden weten twee schilderijen van Rembrandt in de verkoop te doen. Een echte Rothschild, je zal er maar eentje ontmoeten. Ik ben wel eens op een feestje geweest waar er dan eentje rondliep en toen fluisterden mijn vriendjes en ik opgewonden dat het ons dat niks uitmaakte. Maar dat was natuurlijk stoerdoenerij.

Afgelopen week hebben veel fractieleiders in een flitsoverleg in het Mauritshuis elkaar diep in de ogen aangekeken en unaniem besloten om het kabinet aan te sporen de aankoop te doen. Wat een eensgezindheid en wat een besluitvaardigheid, zo zien we dat graag. Natuurlijk, die 80 miljoen die de overheid voor zijn rekening neemt zou wellicht best ergens anders besteed kunnen worden, maar welke 80 miljoen kan dat niet? Er zijn grote problemen, dat weet iedereen, maar tussen de regels door moet je soms ook andere beslissingen nemen.

De onderhandelaars van het Rijks zijn ondertussen bij de Franse tak van de familie Rothschild thuis geweest en hebben de schilderijen geïnspecteerd; de prenten zijn in topconditie! Laat dat maar aan de Rothschilds over, wat een familie. Nu weer 160 miljoen bij kunnen schrijven terwijl je al de rijkste familie ter wereld bent, geweldig inspirerend.

Over Jan-Dirk Plautvodt

Jan-Dirk Plautvodt
Columnist Jan-Dirk Plautvodt schrijft over alles wat hem opvalt. Zijn grote liefde is hijzelf. Zijn vrouw heet Truus (“Truusje”). Jan-Dirk vindt ‘hobby’ een vreselijk woord maar hij mag graag borrelen, tuinieren met Truusje en geld verzamelen, alhoewel hij eigenlijk voornamelijk borrelt terwijl Truusje het geld en de tuin doet.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …