klimaatcrisis
Een pluim rook uit een schoorsteen. Foto: emmapatsie via Compfight cc

Dijksma in een klein babykrukje

In 2014 is de grootste hoeveelheid broeikasgassen ooit in de atmosfeer gemeten. Dat heeft de meteorologische organisatie van de VN in een rapport naar buiten gebracht.

Door: Man Tuis; 10 november 2015, zo rond de klok van twee

De leiders van de grote geïndustrialiseerde landen zijn in 1997 begonnen met het maken van afspraken om broeikasgassen tegen te gaan. Over een kleine maand komen de leiders weer bij elkaar.

‘We gaan natuurlijk zogenaamd weer knopen doorhakken omdat wetenschappers zo’n heisa maken van die broeikasgassen, maar het komt natuurlijk allemaal heus vanzelf goed. Daarom zit ik in de politiek.’ Aldus staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma, die namens Nederland bij de leiders zal aanschuiven in een klein babykrukje.

‘Soms doen we thuis het ‘broeikasspelletje’; we doen de open haard aan, leggen een deksel op de schoorsteen (ik klim zo, hup het dak op) en blijven net zo lang binnen totdat de eerste zegt: “s’arrête maintenant!” Vervolgens doen we een deur open en genieten van de frisse lucht. De rooie oogjes van iedereen waren de eerste keer wat engig maar zijn daarna heel grappig geworden. Zo zal het ook met de aarde gaan.’

‘Het leuke is’, vervolgt Dijksma, ‘dat mijn kinderen altijd zeggen: “maar de aarde heeft toch geen deur?” En dan zeg ik: “tuurlijk wel! We ontdekken uiteindelijk vanzelf een manier om een deur te maken naar de ruimte en de broeikasgassen eruit te laten!” Ik zie mijn man altijd denken ‘dat mensen zoals zij onze problemen moeten oplossen, God sta ons bij.’’ Maar ik geloof dat dus echt.

Over Man Tuis

Man Tuis
Man Tuis is vooral thuis in allerlei soorten nieuws. Van Amerika tot China, van politiek tot mode, Man Tuis staat als een huis. Naast een gerenommeerd journalist is Man ook een knapperd die graag mag winkelen bij Van Haren en Jack&Jones.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …