magnetronmaaltijd
Foto: Nestlé Flickr via Compfight cc

E-nummers slecht voor je sociale status

Uit ‘wetenschappelijk’ onderzoek van Gerard Hanselor is gebleken dat kant-en-klare gerechten met e-nummers zijn sociale status hebben verslechterd. Wij plaatsen ‘wetenschappelijk’ tussen aanhalingstekens omdat Gerard dat tijdens ons gesprek ook steeds deed met zijn wijsvingers.

Door: Elsebra van Wede; 18 april 2017, 13.17 uur

Ik spreek Gerard in zijn zitkamer, waar de meubels onbehagelijk versleten en bruin zijn en de muren een psychedelisch oranje met zwart motief hebben. ‘Eigenlijk heb ik de conclusie getrokken na één etentje dat ik heb gegeven, dat is ‘wetenschappelijk’ gezien niet afdoende om het onderzoek ‘wetenschappelijk’ te laten zijn, dus daarom zijn de haakjes erg belangrijk – opdat de mensen niet denken dat het écht ‘wetenschappelijk’ is.’

Plastic bakjes met zaligheid

‘Anyhoe’, vervolgt Gerard, ‘ik heb dus een etentje gegeven voor mijn vrienden Kees en Wilma en ze kregen allebei een eigen magnetronmaaltijd voorgeschoteld. Ik eet die plastic bakjes met zaligheid zelf ook altijd en dus dacht ik: daar zullen mijn vrienden ook wel van genieten. Dat bleek niet het geval.’

‘Kees, mijn goede vriend, die had de kant-en-klare hutspot en dat vond hij net “ziekenhuiseten”. Wilma, zijn vriendin, had de kant-en-klare bami en zei na twee happen “vies”. Ik zei “lekker”. Maar dat geloofden ze niet.’

Vreselijk ijzige sfeer

Gerard heeft moeite om zijn verhaal te vervolgen, na een slokje water en wat ademhalingsoefeningen vervolgt hij: ‘het was heel moeilijk, Kees en Wilma zijn al sinds jaar en dag mijn beste vrienden maar tijdens het korte etentje versteenden ze langzamerhand en werd de sfeer in rap tempo vreselijk ijzig. Na een pijnlijke stilte van drie uur vertrokken ze met de mededeling dat e-nummers kankerverwekkend zijn en dat ik ze die ziekte blijkbaar toewenste. Ik zei dat dat niet zo was, maar ze hielden voet bij stuk en zeiden dat ze zich “in mij vergist hadden”. Ik zei weer dat dat niet zo was.’

Sociale paria

Gerard moet zichtbaar huilen dus loopt hij weg. Na een half uur komt hij terug. ‘Excuses, het werd me te veel. Ik ben nu door de e-nummers een sociale paria (Kees en Wilma hebben de omgeving tegen Gerard opgehitst – red). Daarbij vond ik de gerechten lekker maar mag ik ze nu niet meer van mezelf eten. Ik mis de handige goedkope semi-doorzichtige bakjes en eten in het algemeen want ik kan niet koken, ik heb continu honger. Het is niet zo’n leuke tijd nu hoor, voor mij.’

Over Elsebra van Wede

Elsebra van Wede
Elsebra is trots op haar leuke naam, die ze dan ook graag zelf zegt. Soms zit ze achter de computer en zegt ze niks anders dan: “Elsebra, Elsebra, Elsebra”. Verder is Elsebra snel verveeld, lichtgeraakt en weinig tevreden over haar loopbaan. Ze vindt schrijven niet leuk en wil het liefst iets anders doen, maar iets anders lijkt haar te veel gedoe.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …