bonnetje
Een zoekende man. Foto: peterharding via Compfight cc

Een grote rare pot in een weggemoffelde kast

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (beiden justitie) zijn afgetreden vanwege iets met een bonnetje en een pot in verband met de witwaszaak met crimineel Cees H.. 

Door: Godrjon van de Lied en Elsebra van Wede; 10-3-2015, 8.56 uur

De Kamerleden hadden in de wandelgangen opgevangen dat er geld naar een crimineel was overgemaakt. Opstelten kwam uitleg geven. Was er een kleine miljoen overgemaakt naar een crimineel meneer Opstelten? Nee het was niet meer dan 1,25 miljoen, zei de minister. Had hij bewijs? Nee, de Kamer moest hem maar gewoon vertrouwen, zei Minister Opstelten.

‘Wat is dit voor een raar ding?’ Vroeg hij

De Kamer wilde bewijs gek genoeg, iets waar een minister van Justitie toch wel waardering voor zou moeten kunnen opbrengen. Opstelten ging zijn ministerie laten zoeken naar een bankafschrift of iets dergelijks maar er werd niks gevonden.
Ze waren met z’n allen gaan zoeken op het ministerie, voortdurend aan elkaar vragend: ‘wanneer heb je het voor het laatst gehad?’
Nadat de ambtenaren alle kasten en archieflades overhoop hadden gehaald, vond één ambtenaar een grote rare pot in een weggemoffelde kast.
‘Wat is dit voor een raar ding?’ Vroeg hij.

‘Oh dat is niks’, zei Fred, ‘dat is een pot die ik ergens op een snoezig marktje in Srebrenica heb gekocht ooit. Vroeger werd zo’n pot gebruikt in woningen met kachelverwarming om de nog niet uitgebrande brandstof in te stoppen. Wist je dat?’

‘Oh, nee dat wist ik helemaal niet, wat handig, zou daar een bewijs inzitten misschien?’

‘Nee joh, zet maar terug nu, daar zit niks in. Althans niks dat we nu nodig hebben.’

En wat blijkt nu? Na nog een keer goed zoeken op het ministerie bleek het bewijs er te zijn! Dat had Ivo helemaal niet gedacht want ze hadden de vorige keer zo goed gezocht! En daarbij, hij had zichzelf vertrouwd dat er geen bewijs was. En als hij zichzelf vertelde dat hij zichzelf moest vertrouwen, dan vertrouwde hij zichzelf.

Wellicht kunnen ze samen marktjes in Europa gaan afstruinen op zoek naar doofpotten

Fred Teeven vindt het ‘onverteerbaar’ dat Opstelten moest opstappen. Dat zegt hij naar het schijnt wel vaker. Dan maakt hij tijdens de vrijdagmiddaglunch bijvoorbeeld een hele gedurfde en revolutionaire hamburger met allerlei onbekende ingrediënten. Zijn collega’s kijken toe terwijl hij trots en met bravoure de ene hap na de andere zet. Daarna rent hij naar de wc omdat er wat complicaties zijn opgetreden en ondertussen roept hij tegen het glazig kijkende publiek beschuldigend dat hij het hele gebeuren onverteerbaar vindt.

Nu ligt de wereld open voor Ivo en Fred. Wat gaan ze doen? Wellicht kunnen ze samen marktjes in Europa gaan afstruinen op zoek naar doofpotten. Ivo met de portemonnee in zijn buideltas, Fred met hoge hoed vol onderhandelingstactieken. Dan maken ze van alle doofpotten die ze gevonden hebben een hele grote jacuzzi en zetten die bij Ivo in de tuin. Om er de rest van hun leven samen in te zitten in hele grote zwembroeken met palmbomen erop en lekker wortel-gembersap te drinken waar ze zo van houden.

 

Over Godrjon van de Lied

Godrjon van de Lied
Godrjon is serieus. Hij houdt niet van pauzes of lanterfanten; het is ‘werken, werken, werken’ bij Godrjon. Als hij wel vrije tijd zou hebben dan zou hij die gebruiken om zoveel mogelijk nagels tegelijk te vijlen. Een lachje kan er een enkele keer vanaf, mits het om de mop over de skiwi gaat.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …