kloof tussen arm en rijk
Een groot duur jacht dat niet zomaar iedereen kan betalen. Foto: Dutchmegayachts via Compfight cc

Een ton voor iedereen onder de zon

De rijkste 1 procent bezit meer dan een kwart van al het Nederlandse vermogen. Dat is meer dan een jaar geleden. Bij de andere 99 procent daalde het vermogen sterk en groeide het aantal huishoudens met schulden. De reden is vooral de slechte huizenmarkt want het vermogen van de Nederlander zit vooral in het huis. 

Door: Elsebra van Wede; 19-1-2015, 22.52 uur

Twee meningen

Je hebt meestal zo’n beetje twee meningen, waardoor het zo handig is dat we ons politieke systeem in ‘links’ en ‘rechts’ hebben opgedeeld. Links (een groep mensen die ook handig genoeg links in de tweede kamer zit) vindt dat vermogen meer belast moet worden zodat het geld gebruikt wordt in de economie in plaats van opgepot in de kluis ligt bij de mensen thuis. Rechts (dat zijn logischerwijs dan dus de Kamerleden die rechts zitten) vindt dat arbeid minder belast moet worden. Zodat de Hardwerkende Nederlander meer te besteden heeft.

Partij uit de Toekomst (PudT)

Even in het het algemeen: iedereen zou meer geld moeten hebben. Hoe meer mensen meer geld hebben hoe beter. En het beste is als iedereen evenveel geld heeft. En daar gaan deze maatregelen natuurlijk niet voor zorgen. Dus stelt de Partij uit de Toekomst (PudT) voor om al het geld van iedereen op 1 rekening te storten en van daaruit over iedereen in Nederland gelijkwaardig te verdelen.

 Een ton

Dat zou betekenen dat volgens de berekeningen van deze toekomstige partij iedereen vanaf dat moment een vermogen van € 111.111,111 zou hebben (verantwoording: het gekke bedrag is ontstaan dankzij een natte vingerberekening van 2000 miljard -het gezamenlijke vermogen van alle Nederlanders exclusief pensioenpot- gedeeld door 18 miljoen mensen). “Ruim een ton voor iedereen onder de zon”. Dat zal hun verkiezingsslogan worden. Reclamebureu WLNMW (We Lullen Niet Maar Wat, red.) zal daar zorg voor dragen.

Slimme oplossing

In de toekomst zal een Kamerlid uit het midden van de kamer de PudT echter het volgende voorleggen: ‘binnen luttele dagen zullen mensen hun vermogen verliezen, verdubbelen, langzaam opmaken of goed investeren en zodoende alles weer scheeftrekken.’ Na lang moeilijk kijken geeft de voorman van de PudT toe dat hij daar nog niet eerder bij stil had gestaan. Het eerste wat hem te binnen zal schieten om de Middenman van repliek te dienen:

‘na het overmaken van het geld zullen we alle rekeningen wellicht moeten bevriezen. Dan blijft ieders vermogen voor altijd gelijk.’

 

Over Elsebra van Wede

Elsebra van Wede
Elsebra is trots op haar leuke naam, die ze dan ook graag zelf zegt. Soms zit ze achter de computer en zegt ze niks anders dan: “Elsebra, Elsebra, Elsebra”. Verder is Elsebra snel verveeld, lichtgeraakt en weinig tevreden over haar loopbaan. Ze vindt schrijven niet leuk en wil het liefst iets anders doen, maar iets anders lijkt haar te veel gedoe.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …