spekman
Hans Spekman heeft een wit pak aan en kijkt toe. Foto: Partij van de Arbeid (PvdA) via Compfight cc

Hij spuugt op zijn vrouw

Enkele zwiepende grassprietjes hangen op de rand, een zomers briesje duikt er tussendoor de diepte in. Het buitenhuis van afgrond-expert Gorbert de Neuze ligt, niet geheel toevallig, aan een afgrond; vanuit zijn huis in Normandië kijkt Gorbert uit over Het Kanaal, en als hij een stap te ver zet valt hij honderden meters naar beneden, de afgrond in. 

Interview met afgrond-expert Gorbert de Neuze, door Man Tuis; rond het middaguur

Op zijn terras zitten we gemoedelijk onder een parasol te praten over zijn thuisland – Nederland.

Geert Wilders heeft gezegd dat de PvdA Nederland aan de rand van de afgrond heeft gebracht, klopt dat?
Zeker, zeker, zeker, zeker, zeker, zeker. Kijk, de PvdA bestaat zeventig jaar, dat is de reden van Wilders z’n compliment, en zeventig jaar geleden, in 1946, was Nederland een paradijs natuurlijk. Laten we heel even heel eerlijk zijn nu.

Een paradijs? De Tweede Wereldoorlog was net beëindigd.
Precies er was dus niks! Leegte, rust, orde, armoede. De Duitsers hadden vijf jaar lang – let wel: vanuit hun goede hart – laten zien hoe of dat je een samenleving moet runnen, zodat we daarop verder konden bouwen. Maar nee, wat doen we? We laten ons bezetten door de geallieerden en richten de PvdA op. Een partij voor saamhorige arbeiders! Lpff (hij spuugt op de grond).

En toen?
70 jaar lang één grote ‘wederopbouw’ naar één van de meest welvarende en gelukkigste landen ter wereld met ongekende sociale voorzieningen: een verschrikking. Lpff (hij spuugt weer op de grond, deze keer per ongeluk op het hoofd van zijn vrouw die voorbij kruipt). Sorry schat. Hier (hij gooit een koekje de tuin in).

Hoezo heet dat ‘de rand van de afgrond’?
Omdat we vanaf hier alleen maar heel diep kunnen vallen, heel diep. Hoe hoger je komt, hoe dieper de val.

Had de PvdA, en andere andere partijen die zich wellicht ook verantwoordelijk voelen, dan niks moeten doen?
Precies, je kan beter op de bodem van het moeras blijven liggen want dan kan je er niet ín vallen. Laten we hopen dat de PVV het land straks wél in het moeras houdt, als ze aan de macht komen, maar daar heb ik goeie hoop op.

U behandelde uw vrouw net, nou ja, niet erg vriendelijk
Ik breng mijn theorie in de praktijk! Snap je dat dan niet, ik hou de relatie op z’n slechtst zodat er geen afgrond in zicht kan komen – behalve als ze te ver doorkruipt maar ze kent de tuin hoor, ze kruipt altijd rondjes. Ik dwaal af.

Dat doen de moslims dus heel slim
Uhm, nee…dat snap ik niet.

Laat maar, voorzitter Spekman van de PvdA zegt dat Wilders gevaarlijk is voor de democratie, wat vindt u daar van?
Volgens mij vindt Spekman dat Wilders vooral gevaarlijk is voor het voortbestaan van zijn partij, haha! Snap je?

U woont hier prachtig, maar ook symbolisch: om u te herinneren aan de bevrijding?
Bevrijding? Bevrijding? Bevrijding? Bevrijding? Bevrijding? Bevrijding? Waarvan? De verdomde geallieerden begonnen hier hun bezetting. Met deze plek herinner ik me er juist aan dat de vijand ieder moment voor de deur kan staan.

Over Man Tuis

Man Tuis
Man Tuis is vooral thuis in allerlei soorten nieuws. Van Amerika tot China, van politiek tot mode, Man Tuis staat als een huis. Naast een gerenommeerd journalist is Man ook een knapperd die graag mag winkelen bij Van Haren en Jack&Jones.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …