stemmen
Het stembiljet, het rode potlood: één cirkel. Foto: amsfrank Flickr via Compfight cc

Hoe moet dat in het stemhok?

Als je geen zwevende kiezer bent, tel je niet meer mee. Iemand die honkvast op ‘zijn vaste cluppie’ stemt, wordt tegenwoordig indringend en vol walging aangekeken. Hoe moet dat straks dan in het stemhok? Meerdere cirkels inkleuren? Nee. Want dat mag niet. Je moet straks op één rondje landen. Wie weet helpt de onderstaande lijst met kerneigenschappen van de grootste partijen, wie zal het zeggen.

Door: de redactie; 16 februari 2017, 15.28 uur

VVD
Doet alles voor de gewone man. Wil dat ook de komende vier jaar weer doen. Iedereen moet geholpen worden. De lokroep is dan ook: “Niemand hoeft zelf meer iets te doen”.

GroenLinks
Wil dat alles in geld wordt uitgedrukt, ook geld. De partij wil achteruit, of schuin naar achter. “Nee kan niet”, is de slogan. Of ook veel gehoord onder de aanhang: “Vergiftig de boel”.

PVV
De partij propageert liefde en saamhorigheid. Behalve voor het boeddhisme, daar heeft de partij een broertje dood aan. Net als aan de Chinezen, die kunnen ook niks goed doen.

CDA
Wil het hedonisme leidend maken in Nederland. Iedereen moet ongebreideld genot zoeken. De partij zou graag deelnemen aan de regering omdat de partijleider dan vieze plannetjes kan maken.

D66
Deze partij wil dat het individu ondergeschikt wordt aan de tirannie van de groep. Saillant detail: de partijleider is geen groepenmens.

SP
Wil een plutocratie waarin een paar superrijken alles voor het zeggen hebben. Het partijlied heet “Lang leve onze Russische vrienden”.

PvdA
Een hinkende partij met een blessure, een liesblessure, van de vele spagaten. Verder heeft de partij een spraakgebrek en psychische problemen. De partij is te vergelijken met een verwarde man.

Over De redactie

Avatar
De redactie van De Kritische Manchet bestaat uit een stoet types. Samen creëren ze een heksenketel. Soms wordt het iemand te veel en die zegt dan: “dit wordt me nu even te veel”. Er wordt elke avond gezopen onder het motto 'elkedamibo'. Daarbij gaat iemand tegen de vlakte.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …