Juncker
De heer Juncker vergadert met andere mensen. Foto: More pictures and videos: connect@epp.eu Flickr via Compfight cc

“Ik weet alles fleptirt”

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft op een bijeenkomst met studenten gezegd dat de nieuwe president van Amerika Donald Trump “niks weet van Europa en dat het twee jaar duurt voordat Trump voldoende kennis heeft opgedaan”.

Door: de redactie; 14-11-2016. tijdstip niet helemaal duidelijk

Het zal voor de democratisch verkozen Trump inderdaad moeilijk zijn te begrijpen hoe de wirwar van ongekozen voorzitters van raden, commissies en parlementen in elkaar steekt, maar of hij voor die kennis twee jaar van zijn termijn gaat uittrekken is een beetje de vraag.

De heer Juncker zou de lessen graag een-op-een willen geven in een klein, vaal, afgebladderd, slecht verlicht lokaaltje. Hij ziet een vraag-antwoord lesmethode voor zich. De redactie heeft een ‘voor-constructie’ gemaakt van de eerste (en zo blijkt uiteindelijk laatste) les:

T: Wie is de baas?
J: Ikzelf ben de voorzitter van de Europese Commissie, een club mensen die geen democratisch mandaat heeft maar toch gewoon Europees beleid uitvoert. Er heeft, voor de duidelijkheid, dus niemand op mij gestemd, niet eens één persoon.

T: Maar jij bent toch de baas?
J: Nee en ja. Een beetje. Ik ben de voorzitter van de Europese Commissie dus, en ik moet eigenlijk alleen doen wat de lidstaten willen, maar ondertussen doe ik ook allemaal dingen op eigen houtje, zoals dingen zeggen tegen de pers, en tegen studenten, of ik aai ergens in de gang een verdwaald ezeltje dat op zoek is naar zijn baasje.

T: Maar wie…
J: Wacht even want ik ben niet de enige die van alles bepaalt: de andere commissieleden, die bepalen ook van alles, en die doen dus ook weer dingen, en de leden van het Europees Parlement, die doen ook dingen, en bepalen dingen, en laten we de lidstaten zelf niet vergeten zeg, die bepalen ook dingen, maar die doen dus ook weer dingen he. Maar die zijn wel gekozen natuurlijk, de leiders van die lidstaten. Maar goed, gekozen, ongekozen, wat is het verschil.

T: Is er nou iemand de baas?
J: Jawel, de 28 leiders van de lidstaten vergaderen samen over het Europees beleid.

T: Maar wie is dan de baas?
J: Goeie vraag, je hebt namelijk ook nog de voorzitter van de Europese Raad. Ook wel de EU-president. Hij zit de vergaderingen van de Europese Raad voor en probeert de zaken vlot te laten verlopen en roept allemaal dingen op Twitter, net zoals ik (en zoals u haha! Zoveel verschillen we dus niet). Maar je hebt natuurlijk ook nog de Raad van de Europese Unie, en daar is elk half jaar een ander lidstaat voorzitter van en dan is de premier van dat land ook een half jaar een soort van de baas. Dat is logisch. Dus dan heb je die halfjaarlijkse baas, je hebt ondergetekende, de ‘EU-president’, de Europese Raad zelf, de andere commissieleden, het Europees Parlement en de lidstaten zelf – en dan heb ik het nog niet gehad over de grote invloed van grote landen als Duitsland en Frankrijk, want die bepalen ook heel veel hoor. Maak je niet druk.

T: Kiest het Europese volk dan tenminste die voorzitter, die ‘EU-president’?
J: Nee nee, kom zeg, dat doen de 28 leiders zelf, die regelen dat onderling. Er wordt zoveel mogelijk onderling geregeld hier in Brussel, dat vinden wij het prettigst.

T: Maar wat vinden de burgers van de EU daar dan allemaal van?
J: Dat maakt niets uit, die zijn toch alleen maar boos dat ze geen invloed hebben op de politiek.

De heer Trump, zo denken wij, bonoboot dan weg, en roept nog naar de heer Juncker: “twee minuten was meer dan genoeg, ik weet alles wat ik moet weten fleptirt” (flapdrol – red.).

Over De redactie

Avatar
De redactie van De Kritische Manchet bestaat uit een stoet types. Samen creëren ze een heksenketel. Soms wordt het iemand te veel en die zegt dan: “dit wordt me nu even te veel”. Er wordt elke avond gezopen onder het motto 'elkedamibo'. Daarbij gaat iemand tegen de vlakte.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …