Jeugdzorg
Golvend briefpapier. Foto: Maik Meid via Compfight cc

In principe zijn kinderen gewoon mini-volwassenen

Jeugdzorg moet het met minder geld doen dan voor de grote Overheveling-operatie van de regering. Het Rijk betaalt gemeenten veel minder voor zorg. Jeugdzorg kan daarom nu in sommige gemeenten geen psychische hulp meer geven aan kinderen de rest van het jaar, totdat in 2016 weer nieuw budget wordt verstrekt.

Door: D.N. Herfscht; 3 augustus, 18:13 uur

Er is iets mis

De Vereniging voor een Vrije Jeugdmarkt (VVJ) vindt deze ontwikkeling een stap in de goede richting. “Het is niet alleen dat kinderen niet kunnen werken doordat ze bij psychiaters hun tekeningen moeten uitleggen, het kost ook geld,” aldus Margreet van Grussen van VVJ. “Al die tekeningen zijn toch hetzelfde, met zo’n huis en een zonnetje, dat beseffen mensen zich niet. Als ik één zo’n tekening maak en we spreken af dat dat gewoon de kindertekening is van alle kinderen, dan ben je eigenlijk van het hele probleem af.”

Ieder kind een baan

De VVJ zegt het verstandig te vinden als de regering nu zou doorpakken met de liberalisering van de jeugdmarkt: schaf niet alleen het hele zorgsysteem voor de jeugd af maar ook het onderwijs. Kinderen willen werken! En dan leveren ze eindelijk geld op in plaats van een toenemende kostenpost te zijn. Werken geeft kinderen voldoening, een salaris, sociale contacten en eigenwaarde. Net zoals bij volwassenen, die zijn ook heel gelukkig met hun werk, vraag maar aan ze. In principe zijn kinderen gewoon mini-volwassenen maar ze worden heel anders behandeld nu, dat is erg vreemd.”

Investeren in de toekomst

“Alle miljarden die het opheffen van psychische zorg voor kinderen zullen opleveren, kunnen we dan weer uitgeven aan het optimaliseren en moderniseren van dingen,” vervolgt Margreet van Grussen. “Er zijn ontzettend veel dingen die geoptimaliseerd en gemoderniseerd moeten worden. Zouden we niet veel betere stoplichten kunnen hebben bijvoorbeeld? Waarom knipperen ze niet veel moderner bijvoorbeeld? Of waarom gebruiken we niet optimaal veel lasers? Ik gebruik thuis ook alleen maar lasers en ik word er helemaal niet gek van, dat is een fabeltje.”

Over D.N. Herfscht

D.N. Herfscht
Elke redactie heeft zijn schitterende briljant die raadselachtig fonkelt, ondoorzichtig schijnt, en prikt als je hem te hard vastpakt. Herfscht. Zelfs als hij een kopje koffie haalt hangt er suspense om hem heen. Behalve als hij dronken is, dan gaan alle registers open en snapt iedereen ineens waarom hij nooit wat zegt.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …