gezondheidsraad
Een gezellige grote fles in een rieten mand. Foto: oufoxy via Compfight cc

Méér drinkén

Gossiemenikkie wat was ik boos toen ik mijn voorlaatste column ‘Bezopen’ schreef. Later teruglezende dacht ik ‘Nou nou Plautvodt, tut tut, wat een emotie. Zo ben jij helemaal niet grootgebracht.’

Column Jan-Dirk Plautvodt

Een paar dagen nadat ik de column had geschreven, zat ik in het Concertgebouw met mijn goede vriend (en uitstekend arts) Ruurd. We zaten naar Beethovens vioolconcert (prachtig was het, zeker nog gaan als u kan) te luisteren toen ik hem vroeg; ‘Ruurd, Ruurd ouwe reus, Ruurd, luister eens! Had ik wel gelijk met mijn column over alcoholgebruik?’ Hij dacht even na en fluisterde toen; ‘natuurlijk Plautvodt, maar de Gezondheidsraad ook.’

Haha! Typisch Ruurd. Ik proestte het uit, de slappe lach, kan je het je voorstellen? Midden in de Grote Zaal inderdaad. En die strijkstok-types maar borstelen over hun instrumentjes hè, heen en weer, heen en weer. Geweldig, daar heb ik altijd zo’n respect voor. Geweldig.

Tijd voor nuancering, bij dit belangrijkste onderwerp van het decennium, in een periode van zwart-witte woestenij: de mensen bij de Gezondheidsraad doen ook gewoon hun werk. Ja! En ze hebben het natuurlijk niet over mij! Te veel alcohol ís ook natuurlijk helemaal niet goed, dat is logisch maar ík drink niet te veel, ík sta ‘s ochtends niet op met een fles wodka. Díe mensen, die dát doen, díe moeten natuurlijk matigen.

Goed misschien drink ik inderdaad elke avond een drankje of wat van het één en ander, maar ik functioneer hartstikke goed, daar gaat het om. Het zit mijn leven niet in de weg, sterker nog, het hélpt me juist. Mijn leven wordt er juist béter van, dat is het punt dat ik wilde máken. Als ik iets zóu moeten doen is het méér drinkén.

En nu snap ik dat de Gezondheidsraad dat natuurlijk ook zo ziet, die mensen waarvoor de alcohol het leven slechter maakt, daar hadden ze het over, tuurlijk moet je die mensen een halt toeroepen, tuurlijk, per direct. Dat is ontzettend onverantwoordelijk wat zij doen, ontzettend, ik snap niet dat de Gezondheidsraad zich daar niet harder over uitlaat.

Over Jan-Dirk Plautvodt

Jan-Dirk Plautvodt
Columnist Jan-Dirk Plautvodt schrijft over alles wat hem opvalt. Zijn grote liefde is hijzelf. Zijn vrouw heet Truus (“Truusje”). Jan-Dirk vindt ‘hobby’ een vreselijk woord maar hij mag graag borrelen, tuinieren met Truusje en geld verzamelen, alhoewel hij eigenlijk voornamelijk borrelt terwijl Truusje het geld en de tuin doet.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …