medicijnen
Potten met etiketten. Foto: Lukas Vermeer via Compfight cc

‘Nergens denken we zo aan de mens als in de farmaceutische industrie’

Het boek ‘Deadly Medicines and Organised Crime’ van de Deense wetenschapper Peter Gøtzsche is ingeslagen als een bom in de zorgsector. Het boek schetst een onthutsend beeld van de corruptheid van de farmaceutische industrie.

‘Nergens denken we zo aan de mens als in de farmaceutische industrie’, zegt de accountmanager Steven de Vries van het farmaceutische bedrijf StraeckBazelMilkiew in een reactie.

Interview met Steven de Vries van StraeckBazelMilkiew

Hoe bent u bij StraeckBazelMilkiew terecht gekomen?
Ja dat is een heel leuk verhaal, ik kwam ik in contact met een medewerker van StraeckBazelMilkiew en toen ben ik daar gaan werken.

Peter Gøtzsche zegt in zijn boek dat bedrijven als StraeckBazelMilkiew misdadig zijn omdat ze onderzoeken manipuleren, testresultaten verdoezelen en liegen over bijwerkingen.
Tja het is natuurlijk vreselijk als er een keer iets misgaat maar dat hoort bij het leven. Wij hebben ook niet alles in de hand. Wat er niet in zijn boek staat is hoeveel mensen we dagelijks redden. En we doen bijna allemaal liefdadigheidswerk, zo ben ik momenteel bezig met puppies.

Dus u geeft toe dat er ook bij uw bedrijf misdadige toestanden spelen?
Nee zeg, nee natuurlijk niet, waarom zou ik dat toegeven? Ik val liever de heer Gøtzsche persoonlijk aan als dat mag. Over zijn walgelijke marketingcampagne voor zijn boek bijvoorbeeld en over het feit dat zijn eigen Cochrane-organisatie afstand neemt van zijn woorden. Daar moet de lezer maar zelf de enige conclusie uit trekken die mogelijk is dankzij mijn suggestieve opzet.

Dus het is niet waar wat de heer Gøtzsche zegt?
Waar, waar, niet waar, zijn dat werkelijk belangrijke kwalificaties? De heer Gøtzsche wil graag een boekje schrijven, nou dan schrijft hij toch een boekje. Ik vang liever puppies op die door hun baasjes ’s nachts alleen worden gelaten in de keuken.

Dat is geen antwoord op de vraag
Nee? Nou ja, soms geeft een mens geen antwoord op een vraag. Het schijnt zo te zijn dat de bevindingen van de heer Gøtzsche allemaal ‘wetenschappelijk onderbouwd’ zijn. Nou prima, dan kunnen we hem dus niet aanklagen. Maar het zou mij niet verbazen als de heer Gøtzsche drugsverslaafd is.

U beweert dat de heer Gøtzsche drugsverslaafd is?
Dat hoort u mij absoluut niet zeggen, het enige wat ik zeg is dat het me niet zou verbazen, als hij drugsverslaafd is of aan mensensmokkel doet. Dat vind ik erg doorklinken in wat ik heb gehoord over wat er in zijn boek staat. But that is here nor there, zoals de Engelsen zo mooi zeggen. Het gaat mij natuurlijk niet om zijn drugsverslaving, oh let op, eventuele drugsverslaving, we weten natuurlijk nog niet of hij echt drugsverslaafd is, of aan mensensmokkel doet, er is nog niks bewezen.

Over De redactie

Avatar
De redactie van De Kritische Manchet bestaat uit een stoet types. Samen creëren ze een heksenketel. Soms wordt het iemand te veel en die zegt dan: “dit wordt me nu even te veel”. Er wordt elke avond gezopen onder het motto 'elkedamibo'. Daarbij gaat iemand tegen de vlakte.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …