Samsom en Asscher samen aan de wandel. Foto: Partij van de Arbeid (PvdA) Flickr via Compfight cc

Op samenzweerderige toon murmelt Samsom tegen zichzelf: ‘Asscher…Asscher…’

De Kritische Manchet heeft zichzelf uitgenodigd om bij Diederik Samsom de verkiezingsuitslag te bekijken. De heer Samsom twijfelde of hij dat wel wilde, maar na lang aandringen hebben we gezegd dat we zouden komen. Onze redacteuren zaten zodoende op de verkiezingsavond bij Samsom op de bank en keken de uitslag, tegen zijn zin, samen op zijn televisie.

Door Man Tuis en D.N. Herfscht; 20 maart 2017, 17.46 uur

‘Ik baal ervan dat jullie hier zijn, daar heb ik helemaal geen zin in.’ Diederik Samsom zit, gespannen als een parkiet, te wiebelen op zijn comfortabele Ikea-bank. We strijken ongemakkelijk naast hem neer.

Na een lange, pijnlijke stilte biedt Samsom ons wat te drinken aan. ‘Wat willen jullie drinken? Ik heb water.’

We besluiten dat we water nemen, zelf neemt hij een Irish Coffee.

De van Lodewijk Asscher verloren lijsttrekkersverkiezing doet nog veel pijn, zo blijkt. Elke keer als Asscher in beeld komt, begint Samsom te piepen, eveneens als een parkiet, en trekken zijn neusvleugels in verbazingwekkend hoog tempo heen en neer.

Wanneer gedurende de avond duidelijk wordt dat de PvdA op 9 zetels zal uitkomen, begint Samsom zo intensief te lachen dat hij er ook van moet zweten. Hoge uithalen, hypnotiserende grote ogen die de tv proberen te kwetsen en snerende gilletjes maken ons bang.

‘9 zetels!’ roept hij. ‘9 zetels!’ Hij begint weer schriel te lachen, nog piepender.

Wij voelen ons niet meer op ons gemak maar we durven ook niet te vertrekken want hij kijkt ons af en toe ineens geïrriteerd aan. Dan staat hij op en begint te ijsberen door de kamer. Op samenzweerderige toon murmelt hij tegen zichzelf: ‘Asscher…Asscher…Asscher…’

De redacteuren zijn zonder kleerscheuren ontkomen. Samsom leek op een gegeven moment als een haperende computer te zijn vastgelopen in de hoek van de kamer en toen zagen ze een kans om ongezien te vertrekken.

Over De redactie

Avatar
De redactie van De Kritische Manchet bestaat uit een stoet types. Samen creëren ze een heksenketel. Soms wordt het iemand te veel en die zegt dan: “dit wordt me nu even te veel”. Er wordt elke avond gezopen onder het motto 'elkedamibo'. Daarbij gaat iemand tegen de vlakte.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …