tsipras
Tsipras kijkt en denkt wat. Foto: Mirko Isaia via Compfight cc

Premier Tsipras zegt zoveel mogelijk dingen

Premier Tsipras heeft hij in een televisie-interview Bondskanselier Merkel ‘politiek zwak’ genoemd. De overige onderhandelaars van Europa noemde Tsipras ‘afpersers’ en ‘onbetrouwbaar’. 

Door: de redactie; 29-4-2015, 13.34 uur

Lievelingsfilosoof

Na het interview vroeg de journalist of het handig was om negatieve uitspraken te doen over de Europese onderhandelaars. Premier Tsipras zei van niet. ‘Ik denk dat dit het beste moment is om mijn lievelingsfilosoof Arthur Shopenhauer te citeren. Hij heeft eens iets gezegd over beperkingen. Iets met dat beperkingen gelukkig maken, of juist ongelukkig, dat weet ik niet meer. Mijn beperking is dat ik zoveel mogelijk dingen zeg. En mijn beperkingen zijn mijn leidraad. Die maken je namelijk gelukkig of ongelukkig. Dat schept helderheid neem ik aan?’

De nieuwe hoofdonderhandelaar Uclid Tsakalotos was erg blij met de uitspraken van premier Tsipras over de Europese leiders waar hij nu mee moet gaan onderhandelen. Ook het citaat van Schopenhauer vond hij zeer verhelderend.

Je dobbert maar wat tot je ergens tegenaan botst

‘Een onderhandeling is alsof je in een ronde boot zit, je dobbert maar wat tot je ergens tegenaan botst. In die zin zijn de uitspraken van onze premier Tsipras bijzonder nuttig. Wanneer mensen dingen zeggen dan heeft dat wel of geen effect, net als in een boot zitten wel of geen effect heeft, dus je kan alles zeggen wat je wil. Eigenlijk ook buiten een boot. Binnen en buiten een boot kan je alles zeggen. Daar zijn veel misverstanden over.’

De heer Tsakalotos vervolgde na een lange denkpauze: ‘Premier Tsipras zegt gewoon zoveel mogelijk dingen en dat ben ik ook van plan te gaan doen in de onderhandelingen. Ik ga gewoon alles zeggen wat ik kan bedenken en dan zien we wel waar de boot beland.’

Over De redactie

Avatar
De redactie van De Kritische Manchet bestaat uit een stoet types. Samen creëren ze een heksenketel. Soms wordt het iemand te veel en die zegt dan: “dit wordt me nu even te veel”. Er wordt elke avond gezopen onder het motto 'elkedamibo'. Daarbij gaat iemand tegen de vlakte.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …