theater
Toneelspelers aan het werk. Foto: Len Radin via Compfight cc

Rudewald Strofle: ben je als mens wie je bent?

Toneelmaker Rudewald Strofle staat met zijn toneelstuk ‘Achter de leegte, voor de volte’ sinds lange tijd weer in de schijnwerpers.

Interview met Rudewald Strofle, door Elsebra van Wede

Je hebt aangegeven dat je het niet over je vorige stuk wilt hebben, dus dat zullen we dan ook niet doen maar ik vraag me wel af, heb je veel last gehad van alle kritiek bij het maken van dit stuk?
Waar het mij om gaat is de essentie van het leven te pakken te nemen, de curiositeit waar wij mensen dagelijks in participeren, dat terug te spiegelen, om te draaien en te verstoethaspelen, daar gaat het om. Dat ik kritiek krijg is volledig evident.

Welke kern neemt ´Achter de leegte, voor de volte´ te pakken?
Rond het kruis van ieder mens zit voortplantingsdrift. Dat is evident. Volledig. Maar hebben we ook een geestelijke drift? He? Ben je als mens wie je bent of ben je wat je wilt zijn? Niemand vraagt zich dat af. Niemand! Ik wel. Ik vraag mij dingen af. Waaronder dit. En dat is de kern, daar gaat het om.

Ok, en?
En? Niks en, ik ga natuurlijk het verhaal niet weggeven, daarvoor moeten de mensen naar het theater komen, als ze niet te druk aan het skypen zijn natuurlijk. Daar hebben we ook iets over.

Over skypen?
De nieuwe computerrevolutie zal ons einde inluiden, de apocalyps komt niet door enge buitenaardse wezens of terroristen, dat doen we gewoon zelf met ons getyp op toetsjes op toetsenborden, let maar op mijn woorden als ik praat, daar ben ik van overtuigd. Je ziet dat nu al, als je om je heen kijkt en niet in je telefoon zit gevouwen. Wat er allemaal in de wereld gebeurt, het is vreselijk.

Wat bedoel je? De vluchtelingen? Komt dat door skypen?
Tuurlijk komt dat door skypen, alles komt door skypen en weet ik niet wat allemaal, mensen zijn in de war, de weg kwijt, niemand weet meer wat hij met zichzelf aanmoet. Daar gaat het om. Dat is de essentie. Daar heb ik het over.

Goed. Ander iets. Subsidies voor kunst staan onder druk, wat vind je daarvan?
Kijk kunst is natuurlijk iets, dat moeten mensen begrijpen, het is íets. Het is niet niks, geld dat aan kunst wordt besteed, wordt aan íets besteed, daar gaat het om. Dat moeten mensen goed in hun oren knopen.

Over Elsebra van Wede

Elsebra van Wede
Elsebra is trots op haar leuke naam, die ze dan ook graag zelf zegt. Soms zit ze achter de computer en zegt ze niks anders dan: “Elsebra, Elsebra, Elsebra”. Verder is Elsebra snel verveeld, lichtgeraakt en weinig tevreden over haar loopbaan. Ze vindt schrijven niet leuk en wil het liefst iets anders doen, maar iets anders lijkt haar te veel gedoe.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …