mark rutte
Rutte heeft zijn hoofd naar rechts gedraaid. Foto: European Parliament Flickr via Compfight cc

Rutte kan dat wel uitleggen

Een democratie is een prachtige, prachtige staatsvorm. De macht wordt op geweldloze manier elke vier jaar overgedragen (of lekker vastgehouden: hmmmm macht…van mij!). Het is de taak van de grootste partij om een coalitie te vormen en te gaan regeren. Dat is een belangrijke, belangrijke verantwoordelijkheid.

Column door Jean-Luc Mieze

De VVD heeft tijdens de campagne gezegd niet te willen regeren met de PVV. Maar de PVV is de tweede partij van het land geworden en verdient dus een plek aan tafel, of aan een glazen kubus, als iemand liever aan glazen kubus zit dan aan een tafel is dat ook goed, het draait niet om de tafel, daar gaat het om.

Tuurlijk kan Rutte zeggen: ‘ik heb tijdens de verkiezingen beloofd niet met de PVV te gaan regeren en ik zal me houden aan die belofte. Maar was het in eerste instantie niet Mark Rutte die zei…die iets zei van…iets van…iets in de trant van ‘la die da die da’?

(Ik weet niet meer wat hij gezegd heeft, hij heeft iets gezegd maar ik weet gewoon niet meer wat. Het spijt me.)

In ieder geval, zo’n ‘belofte’ breken kan Rutte wel uitleggen, daar is hij goed in. Net als met dat bonnetje, dat werd ook goed uitgelegd: ‘We wisten het bedrag niet! Nee ok, wel een beetje, nee ok, we wisten het wel. We hadden geen bonnetje! Nee ok, misschien wel, nee niet gevonden hoor, het is er wel? Ja we hadden het wel.’ Ervaring genoeg met uitleggen.

Het op één na grootste deel van de kiezers links laten liggen omdat je een campagne-stunt niet kan nuanceren, ik weet het gewoon niet El Rutto. Is dat dan goed populisme? Praat niet níet met de PVV omdat je anders niet consequent zou zijn, dat zou namelijk niet consequent zijn! Snap je? Tiieeeeesssjjj! Hebbes brillie. (trouwens: vier nieten in één zin, doe ik gewoon.)

Over Jean-Luc Mieze

Jean-Luc Mieze
Jean-Luc Mieze is over veel zaken niet te spreken en mag daar graag over foeteren. Maar hij kan ook in diepe verwondering raken en op zondagmiddag in huilen uitbarsten bij een film over een labrador die het moet zien te rooien in een vijandige omgeving.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …