koningslied
Zwaaiende mensen op een balkon. Foto: HereIsTom via Compfight cc

Voor 185.000 euro doorgefokte Cocker Spaniels gekocht

Het Koningslied dat voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd gemaakt, heeft 550.000 euro gekost. Het lied was omstreden omdat de componist John Ewbank ingezonden teksten van het volk had gebruikt die niet in de smaak vielen, bij het volk.

Door: de redactie, op het moment van schrijven

De kosten voor het lied zaten in de ‘productie, organisatie en registratie rondom het Koningslied’ heeft de NPO in een verklaring gezegd.

Hoge kosten

“Het is natuurlijk wat vaag maar ik zal het even toelichten.” Aldus de woordvoerder van het Nationaal Comité Inhuldiging, welke organisatie inmiddels is opgeheven zonder opgaaf van reden. “We hebben het volk gevraagd om teksten op te sturen voor het lied. Dat was gratis. Toen hebben we 185.000 euro aan een dakloze gegeven. Dat waren de kosten voor de productie.”

Grote operatie

“Voor de organisatie hadden we een e-mailadres nodig, dat is ook ontzettend gratis, en een componist die de teksten in een willekeurige volgorde wilde zetten, dat deed John Ewbank voor niks. Daarna hebben we voor 185.000 euro doorgefokte Cocker Spaniels gekocht en op Marktplaats gratis weggeven, wat nog een heel gedoe was omdat het zoveel honden waren uiteindelijk die we moesten zien kwijt te raken. Maar dat waren de kosten voor de organisatie.”

Enorm effect

“De registratie deed de NPO voor niks, dus dat was gratis. De mensen die de uitvoering moesten filmen hebben we traumavergoedingen moeten betalen. Dat koste 175.000 euro. Vervolgens zijn we naar een illegaal gokhuis gegaan om voor 5000 euro huisgestookte wodka te drinken en te kijken hoe Chinezen gokken. Dat waren de registratiekosten en dat maakt allemaal samen een mooie ronde 550.000 euro voor een creatief en origineel liedje voor de koning.”

Over De redactie

Avatar
De redactie van De Kritische Manchet bestaat uit een stoet types. Samen creëren ze een heksenketel. Soms wordt het iemand te veel en die zegt dan: “dit wordt me nu even te veel”. Er wordt elke avond gezopen onder het motto 'elkedamibo'. Daarbij gaat iemand tegen de vlakte.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …