nationale politie
Een ouderwetse politieauto van Porche. Foto: NielsdeWit via Compfight cc

‘Waar is onze politie gebleven?’

De nieuwe korpschef van de nationale politie, Erik Akerboom, heeft in een interview gezegd dat hij graag de regionale politie meer ruimte wil geven. De recente hervorming, van een regionale naar een nationale politie, kostte 500 miljoen euro.

Column Jean-Luc Mieze

Auto’s kwijt

Het blijkt nu, volgens Akerboom, dat dankzij de hervorming op het ene bureau te veel dienstauto’s zijn, terwijl ze meer dienstfietsen willen, en dat er op het andere bureau te weinig dienstauto’s zijn en te veel dienstscooters. Voor 500 miljoen zijn de voertuigen van de politie dus onevenredig over het land verdeeld – de vraag is of dat een nuttige besteding van het geld is geweest.

Burgemeester van Nederland

De nationale politie was een initiatief van toenmalig minister Ivo Opstelten. Hij was zijn hele werkzame leven burgemeester geweest – een rol waarbij je zeggenschap hebt over de lokale politie. Toen hij minister werd, bleek hij kennelijk niet zonder die macht te kunnen, of zijn functie verkeerd begrepen te hebben.

Zijn ex-collega burgemeesters hadden het nakijken: ‘waar is onze politie gebleven?’ Dachten ze. ‘En wat als er een lokaal probleem is, zoals alle gemeenteraadsvergaderingen over AZC’s die beveiligd moet worden?’
‘Geen probleem’, zeiden ze op het hoofdkantoor, ‘dankzij de hervorming kunnen we nu overal dienstvoertuigen heen sturen.’

Vooruit naar vroeger

De nieuwe korpschef zegt nu dat hij de hervorming niet terugdraait, maar wel meer ruimte geeft aan de regio, wat heel anders is dan voor de hervorming, toen de regio’s meer ruimte hadden.

Opstelten schijnt met pensioen te zijn. Als hij niks te doen heeft kan hij misschien de verkeerd geplaatste dienstvoertuigen heen en weer rijden, gewoon, voor de leuk. En dan kan hij zeggen: “ik ben burgemeester van deze auto, ik maak er een nationale auto van!” En dan de auto aan de kant van de weg laten staan en weglopen.

Over Jean-Luc Mieze

Jean-Luc Mieze
Jean-Luc Mieze is over veel zaken niet te spreken en mag daar graag over foeteren. Maar hij kan ook in diepe verwondering raken en op zondagmiddag in huilen uitbarsten bij een film over een labrador die het moet zien te rooien in een vijandige omgeving.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …