patiënten
Een woord op een muur. Foto: Steve Snodgrass via Compfight cc

Ze willen dat patiënten ‘daadwerkelijk geholpen worden’

Honderden psychiaters en psychotherapeuten hebben geen of veel minder contracten afgesloten met verzekeraars. Ze zijn de controledrift en de regelzucht zat en zeggen dat ze niet meer gewoon hun werk goed kunnen doen voor hun patiënten. 

Door: de redactie; 23-2-2015, 14.22 uur.

De zorgverzekeraars moeten contracten aangaan met zorgverleners, en als de zorg niet efficiënt genoeg is, grijpen ze in. Want zorgverleners moeten van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) efficiënt zijn. En de NZA vindt dat dat moet, omdat de politiek die opdracht heeft gegeven. En de politiek vindt dat dat moet, omdat het allemaal te duur wordt. De kosten van de zorg lopen nog steeds de spuigaten uit.

Onverlaten komen in verzet

Dus nu kom je als je hulp nodig hebt met je problemen gelukkig bij een meneer of mevrouw die precies doet wat de verzekeraars willen. Zo weet je wat je krijgt. Een lopende band-hulpverlener die volgens vaste protocollen werkt.

Dat is precies waar iemand die psychische nood heeft naar op zoek is, een ander mens die niks onverwachts doet, zich strikt aan de regels houdt en allemaal standaardvragen stelt. Daardoor wordt de patiënt beter en kost de behandeling geen cent te veel. Een win-win situatie.

Maar er is opstand tegen dit zinnige systeem. Onverlaten komen in verzet. Een hele groep psychiaters en psychotherapeuten wil maar een beetje gaan doen waar ze zin in hebben. Ze gaan weer zelf bepalen hoe ze behandelen en als patiënten dan geen geld van de verzekeraars vergoed krijgen, dan maar niet. Ze willen gewoon hun werk ‘goed’ doen. Ze willen zorgen dat de patiënten ‘daadwerkelijk geholpen worden’. Ook al duurt dat wat langer omdat het proces niet helemaal in te kaderen is.

Als de psychiater straks zegt dat je dansend met een cactus op je hoofd je vader moet mimen om van je depressie af te komen dan weet je dat je met iemand te maken hebt die vrij is in zijn doen en laten, en jouw dus heel goed begrijpt. Misschien wel zo goed dat hij zelf op jouw plek moet plaatsnemen.

De zorgverzekeraars gaan dat protocol uitgebreid bij zichzelf monitoren met allerlei vragenlijsten

Maar gelukkig, de zorgverzekeraars hebben aangekondigd stappen te gaan nemen tegen deze wereld op zijn kop. Ze hebben een protocol opgezet, dat aangeeft hoe ze zelf moeten handelen, om de psychiaters en psychotherapeuten weer terug in het systeem te krijgen. De zorgverzekeraars gaan dat protocol uitgebreid bij zichzelf monitoren met allerlei vragenlijsten. Zo zal het proces niet te duur uitvallen.

De NZA zal de protocollen controleren om te kijken of dat ook daadwerkelijk het meest kostenbesparende plan is. Om dat te bepalen zal de NZA protocollen opstellen om na te gaan of ze de zorgverzekeraars wel op de meest kostenbesparende manier controleren op de protocollen waarmee zij de hulpverleners controleren op het gebruik van protocollen. De politiek is hier allemaal erg verheugd over, net als de patiënt.

Over De redactie

Avatar
De redactie van De Kritische Manchet bestaat uit een stoet types. Samen creëren ze een heksenketel. Soms wordt het iemand te veel en die zegt dan: “dit wordt me nu even te veel”. Er wordt elke avond gezopen onder het motto 'elkedamibo'. Daarbij gaat iemand tegen de vlakte.

Bekijk ook

kipkluif fiesta

Geen kipkluif-fiesta dit jaar

Altijd na de feestdagen, of veestdagen – zoals ik ze liever noem, organiseer ik zo …